خلا قانونی در قاچاق حیات وحش؛ باغوحشها مالک جان حیواناتند
توضیحات
یک کنشگر محیط زیست اظهار کرد: مسئولیت سازمان محیط زیست تنها تا درون چارچوب باغوحشهاست و در زمینه نگهداری از حیوانات خلاهای قانونی زیادی وجود دارد.
مهندس علی کشمیری، کنشگر محیط زیست، در برنامه اکولایو که به همت سازمان دانشجویان جهاد دانشگاهی خراسان رضوی برگزار شد، گفت: درباره باغوحشها میتوان هم نگاهی سفید و هم نگاهی بسیار تاریک داشت، اما در این میان طیفی از رنگها وجود دارد.
وی افزود: در بسیاری از شهرهای ما مرکز بازپروری حیات وحش وجود ندارد و اگر مجموعههایی در این زمینه فعالیت میکنند، بیشتر ناشی از عشق و علاقه شخصی آنهاست. باغوحش میتواند اقدامات سازندهای هم داشته باشد، اما لازم است بسترهای مناسب برای این امر فراهم شود.
کشمیری با اشاره به نقش سازمانهای مردمنهاد در این زمینه اظهار کرد: اگر این سازمانها در مسیر درست خود حرکت کنند، میتوانند بسیار قدرتمند باشند و با استفاده از ظرفیتهای قانونی امور را پیش ببرند.
وی ادامه داد: هر زمان که صحبت از حیوانات و حقوق آنها میشود، برخی این موضوع را زیر سؤال میبرند. کمترین حق هر حیوانی، حق زندگی و حیات اوست.
این کنشگر محیط زیست درباره علل ناکارآمدی سازمان محیط زیست در مدیریت کارآمد باغوحشها گفت: به نظر من ارادهای برای مدیریت این موضوع وجود ندارد. به عنوان نمونه سه کلینیک دام کوچک در مشهد داریم که اگر از آنها سؤال کنیم، خواهند گفت چه تعداد از صاحبان ببرها و پلنگهایشان برای درمان به آنها مراجعه کردهاند.
وی افزود: هیچ سیستم نظاممندی وجود ندارد که به ادارات محیط زیست گزارش لحظهای ارائه کند که در باغوحشها زاد و ولد حیوانات چگونه انجام میشود. حیوانات را میتوان به راحتی از باغوحش خارج کرد. یکی از مواردی که بسیار دیده میشود، لاشه حیوانات در باغوحشهاست. این لاشهها به عنوان جایگزین حیوانات دیگر استفاده میشود و مسئولان باغوحشها بعضا عنوان میکنند که حیوان باردار فرزند خود را از دست داده است؛ در حالی که آن را فروختهاند و لاشه را به جای مرده آن جا میزنند.
کشمیری درباره نگهداری حیوانات در منازل عنوان کرد: به عقیده من نباید چنین کاری صورت گیرد چون به لحاظ اخلاقی مورد تأیید نیست. در استانداردهای سازمان محیط زیست برای محل نگهداری گربهسانان، نیاز به فضای ۱۵۰ مترمربعی وجود دارد. یک شیر نیز به ۱۰ کیلومتر در ۱۰ کیلومتر قلمرو نیاز دارد. بنابراین نگهداری این حیوانات در محیط خانه نقض حقوق حیوانات است.
وی درباره خلاهای قانونی موجود در این زمینه گفت: یکی از خلاهای قانونی کنونی مربوط به قاچاق حیات وحش است. باغوحشها مالک حیوانات هستند و در واقع حق دارند هر کاری با حیوان انجام دهند. به عنوان نمونه چندی پیش یک باغوحش گوزنهای خود را به صورت زنده برای فروش گذاشته بود.
کشمیری در ادامه خاطرنشان کرد: مسئولیت سازمان محیط زیست تنها تا درون چارچوب باغوحشهاست. مواردی بوده که حیوانات به فروش گذاشته شدهاند و مجوز نیز برای این موضوع صادر شده، اما نهایتاً آن حیوان سر از جای دیگری درآورده است.