سلامت دهان؛ پرهزینهترین بیماری پنهان دنیا
توضیحات
یک متخصص سلامت دهان و دندانپزشکی اجتماعی عنوان کرد: بیماریهای دهان و دندان طی سالهای اخیر با شیوع گستردهای مواجه شده است.
دکتر علی کاظمیان در برنامه یونیت که به همت سازمان دانشجویان جهاد دانشگاهی خراسان رضوی برگزار شد، گفت: سلامت دهان یک مسأله جهانی است و شواهد مختلف نشان میدهد بیش از آنچه تصور میشود، بیماریهای مرتبط با حفره دهان دامنگیر افراد است.
وی افزود: یک تخمین اعتقاد دارد شایعترین بیماری دنیا بیماریهای مربوط به دهان و دندان است که شایعترین آن نیز پوسیدگی دندان و سپس بیماریهای لثه است.
این متخصص سلامت دهان و دندانپزشکی اجتماعی با بیان اینکه نخستین دلیلی که در سالهای اخیر این بیماریها را در اولویت قرار داده، شیوع بالای آنهاست، ادامه داد: هرچقدر به سمت کشورهای نابرخوردارتر و مناطق کمتر توسعهیافته میرویم، این بیماریها افزایش مییابد.
کاظمیان گفت: این بیماریها بسیار پرهزینه هستند. یکی از سه دسته بیماری پرهزینه روز دنیا بیماریهای دهان و دندان است. وی افزود: هزینه مجموعی که در نظام سلامت اروپا صرف این بیماریها میشود، از هزینه مجموع سرطانهای دیگر اندامهای بدن بیشتر است.
این متخصص سلامت دهان و دندانپزشکی اجتماعی تأکید کرد: بخش زیادی از این بیماریها قابل پیشگیری است. برخلاف بسیاری از بیماریها که ممکن است ماهیتهای مختلف و عوامل خطر متفاوتی داشته باشند، در مورد بیماریهای دهان و دندان چنین نیست.
کاظمیان با اشاره به عوامل اصلی این بیماریها عنوان کرد: نخستین متهم ابتلا به این بیماریها مواد قندی است. در بهبود سطح رفاهی مردم در قرن اخیر بعد از جنگ جهانی دوم، مصرف مواد قندی با شتاب بسیار زیادی رو به افزایش گذاشته است.
وی افزود: این موضوع در کشور ما نیز بسیار به چشم میآید. گذر از خامخواری به الگوی تغذیه مواد قندی، این مسأله را پیش آورده است. حتی نوشابههای حاوی مواد قندی افزوده و نوشیدنیهای گازدار که قدرت تجاری بالایی دارند، مصرف ناگهانی زیادی داشتند و این یکی از اصلیترین علل بروز بیماریهای دهان و دندان است.
این متخصص سلامت دهان و دندانپزشکی اجتماعی ادامه داد: مصرف بالای مواد قندی عوارض دیگری نیز دارد. علت دیگر بروز این بیماریها مراقبتهای بهداشتی ناکافی است. متهم سوم نیز دخانیات است.
وی تصریح کرد: همه محصولات دخانی موجب بروز بیماریهای مختلف بهویژه بیماریهای لثه میشوند. البته مسائل دیگری نظیر سطح استرس نیز وجود دارد که میتواند موجب بروز این بیماریها شود. درد مفصل فکی ناشی از استرس یکی از همین موارد است.
کاظمیان افزود: این استدلال که کسی بگوید مواد قندی یا سیگار مصرف میکنم اما مسواک میزنم، درست نیست. با هر بار مصرف مواد قندی، محیط دهان اسیدی میشود و این موجب رشد باکتریها خواهد شد.
این متخصص سلامت دهان و دندانپزشکی اجتماعی گفت: همچنین مصرف دخانیات در محیط دهان تغییراتی ایجاد میکند که ریسک ابتلا به این بیماریها را افزایش میدهد. سیگار یکی از اصلیترین فاکتورهای ابتلا به سرطانهای حفره دهان است. مسواک زدن نهایتاً میتواند موجب جلوگیری از پوسیدگی شود اما عوامل اصلی همچنان اثرگذار هستند.
وی گفت: نباید تنها بیماران را متهم کرد. باید سیاستگذاریها به گونهای باشد که مصرف مواد سالمتر برای افراد جامعه سودمندتر و ارزانتر شود تا آنها احساس کنند که انتخاب سالم برایشان بهصرفهتر است.